Het Japanse leven

Als afsluiter nog een een aantal opmerkelijke dingen uit Japan...;

Cultuur

Allemaal keurig in de rij voor je in de trein stapt, links staan op de roltrap zodat iedereen ruimte heeft er langs te lopen en een verontschuldigende kreet ’sumimasen!’ mocht je iemand ook maar met een vinger raken op straat. Jaja, de japanners in de Kanto regio zijn een beleefd volkje. Kom je in het westen van Japan, rond Kyoto is dit iets anders; mensen lopen aan alle kanten van de weg en de (rol)trappen, stoten je zonder pardon aan en werpen je zelfs een boze blik toe! Nou zijn de mensen hier directer en meer open, op zich wel lekker, geen gemier en ja zeggen als er nee word bedoeld. Hoe komt dit grote verschil drie uurtjes verwijdert van Tokyo? Geen idee.

Religie

Nog een raadsel is de religie van de Japanners, trouwen doen ze in een mooie wite jurk in de kerk en in een kimono in de tempel, leuk twee feestjes! Ook kerst word door de overwegende boeddhistische bevolking gevierd, hoewel een groot aantal gelooft in de Coca-cola man en de echte betekenis erachter niet kent. Bij een sterfgeval stappen ze weer over op de boeddhistische rituelen; crematie, opbaring in huis en een dienst in een tempel.

Openbaar vervoer

Hier kan de NS nog een puntje aan zuigen. Altijd op tijd. Soms gebeurd er natuurlijk wel iets in het drukke Tokyo, maar als je trein uitvalt merk je er nog niks van, ze gaan om de 4 minuten. Heerlijk!! Wel gaan de laatste treinen rond middernacht, maar beginnen om 4.30 uur alweer met rijden, ideaal voor een avondje stappen.

Uitgaan

Dus mocht je de trein missen; op naar Shinjuku, Shibuya of Roppongi! Hier gaat het feest 24 uur door. Shinjuku heeft voornamelijk bars alleen de achterstraatjes in bepaalde delen wil je vermijden; hier is de yakuza (japanse maffia) de baas. Shibuya is populair onder de 20- something generatie. Clubs, bars en thema gelegenheden. Roppongi is populair bij de gajin (buitenlanders). Hier zijn veel clubs (met engels sprekend personeel) en gentlemens clubs te vinden. Buiten Tokyo zijn wat grotere locaties te vinden met meerdere zalen, zoals AGH. De muziekstijlen varieren maar in het merendeel van de clubs vind je house, (psychedelic) trance, techno en minimal. De clubs met meerdere verdiepingen voorzien ook in hiphop en pop.

Qua bars zijn er veel ketens zoals de engelse Hub pub, Gaspanic en de 300 bar. Gaspanic is een drama, de muziek staat zo luid dat je niet kan praten en het zit vol met tuig vanwege de lage prijzen, na een drankje ren je gauw naar buiten! De Hub daarintegen is een gezellig bar met fish&chips en Grolsch!! De prijs voor een beugel is outrageous, maar vooruit,voor het sentiment! Heb je geen zin in buitenlanders, vermijd de Hub.

Keuken

De japanse keuken is een vreemd gebeuren. Zelfs alle buitenlandse restaurants zijn aangepast op de japanse smaak, een indiase curry hoef je hier dus niet scherp te verwachten, gezien de japanners geen enorme fan zijn van heet eten, met de uitzondering op wasabi natuurlijk. Maar ook in Nederland gebeurd dit, ik omschreef onze chinese afhaalrestaurants aan een Chinese Intel medewerker en die moest erg hard lachen; ‘ that’s terrible chinese food!’. De italiaanse restaurants doen het goed, er worden pure ingredienten gebruikt, wat ook voor de Italiaanse keuken typerend is. 'La Boheme' is een keten Italiaanse restaurants, o.a. te vinden in Ginza en Omote- sando. Mocht je zin hebben in een ongecompliceerde lekkere hap, this is the place to be.

Het lekkerste uit de japanse keuken vind ik toch wel de sushi, sashimi en groente- tofu gerechten. Brood bakken kunnen ze niet en kaas is niet echt kaas. Een traditioneel ontbijt bestaat dan ook uit rijst, mis soep en vis, of wanneer je haast hebt, een rijstbal met iets vissigs erin. De lunch bestaat ongeveer uit hetzelfde, alleen minus de miso soep maar met wat groenten of salade, of als alternatief een bak japanse oedon of soba noodles met tempura (gefrituurde groenten en krab/ andere vis) Voor het diner worden ze niet veel creatiever, hoewel er in alle regio’s een typerende ‘hotpot’ gevonden kan worden. Een grote pot met kokend water waar je groenten, tofu en vlees of vis in ‘blancheert;. Voor Ibaraki is zeebaars typisch, voor Kanto area beef.

Andere lokale lekkernijen zijn de octopusballen met een vreemde saus voor Osaka, hartige pannekoeken voor Hirsohima en in heel japan hebben ze een vreemde smaak wat betreft zoetigheden; cake achtig bolletje gevuld met een zoete bonen pasta. Tokyo vult dit aan met bananen cakejes... Aha...

Sanitair

Jaja, het japanse toilet is een hele beleving, in restaurants en kantoren zijn alle toiletten voorzien van;

- een brilverwarmer (op 5 standen)

- geluidseffecten (druk op de knop en je hoort spoelgeluiden)

- verschillende sproei/ was functies

In openbare gelegenheden zijn meestal westerse toiletten te vinden, maar soms ook sta- wc’s, oftewel; een gat in de grond. Dat is waarschijnlijk de reden dat de dames hier zulke mooie strakke bovenbenen hebben ;-)

Tegenwoordig douchen veel Japanners vanwege tijdgebrek, maar de traditionele manier is om het bad vol te laten lopen, je buiten het bad helemaal in te zepen en met water uit bad je af te spoelen, vervolgens word dit bad water gebruikt voor de wasmachine... De badakmer is dan ook een volledige ‘wetroom’ met eenpaneeltje waar je op kan instellen of je ventialtie, warme of koude lucht wilt. Handig voor het drogen van de was.

De wasmachine is een staande trommel en heeft maar 1 temperatuur; koud. Niet echt hygienisch voor je beddengoed en handdoeken. Gelukkig komt er superheet water uit de douche, mijn oplossing; wasmachine vol laten lopen met heet water.

Reacties

Reacties

joyce

Heej Lisa :D!!
wha leuk om te leze nhoe het er daar allemaal aan toe gaat :)!! nog 2 weekjes he, zal wel weer heel erg wennen zijn als je terug bent... iig heel veel succes nog met de laatste loodjes en als je terug bent laat ff weten kunnen we misschien nog ff meeten voordag ik g a:D!!
Xx

Herm

LISAA WAT EEN GAAF VERHAAL!

TOT SNEEEEEEEEEEEEEL!!

Eiji

How are you ? Hope everything is OK with you.
You may already knows, Tsurumi san and Nakanani san is no longer work for Intel due to some reason.
It was surprise news but it is always happened in this world.
By the way, do you know face book ? I just started it but there is no friend yet except who invited me.

Anyway, good luck with your job hunting. :)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!